Én is inkább tervezgetésben vagyok jó, de ezt majd akkor látjátok, amikor a megvalósítás szánalmas részeire fényt derítek. Elkezdtem összeszedni, hogy miből mennyi legyen, elővettem a szakirodalmat és a következőkre jutottam:
zöldség | ágyás területe | várt (remélt) termés |
Borsó | 15 m2 | 8 kg |
Répa | 20 m2 | 70 kg |
Paradicsom | 40 m2 | 120 kg |
Paprika | 30 m2 | 40 kg |
Hagyma | 15 m2 | 25 kg |
Fokhagyma | 5 m2 | 4 kg |
Krumpli | 100 m2 | 200 kg |
Oké, mondtam már, hogy én ehhez nem értek, úgyhogy ha a számok nagyon messze esnek mások tapasztalatától, akkor tessék hozzászámolni, hogy lövésem nincs erről. Aki szemfüles, és olvasta a kettővel ezelőtti bejegyzést, az észrevehette, hogy ez a lista egy kicsivel több helyet igényel, mint amennyit a minap kijelöltem, úgyhogy szükség lesz még 20 m2-re a répának, és a fokhagyma pedig megkapja a tavalyi virágágyást.
Azt mondja a szakirodalom, hogy ezek az adagok egy négyfős család éves ellátására elegendők, ami már most biceg, mert mi egyrészt öten (sőt néha hatan) vagyunk, másrészt hiányzik a spenót, amiből nagyfelhasználók vagyunk, a káposztafélék, meg a padlizsán, amiből szintén. És egyáltalán, mi nem szoktunk keveset enni, sőt inkább sokat, és ha már nem bírjuk, akkor hívunk vendégeket, akiket szintén megtömünk... Mivel ez kísérleti év, nem akarom túlspilázni a dolgot, így ezek, meg a különlegességek egyelőre kimaradnak. Basszuskulcs, kezdek megijedni magamtól. Tényleg jó ötlet ez?