HTML

Konyhakerti törpe

Az irodai patkány úgy dönt, hogy haszontalan kertjében élelmet termeszt. River Cottage light, avagy kisérlet a kiskerti meződazdaságra.

Friss topikok

  • Eugene P. Triboulet: Én 100%-ban Gardena cuccokat használok kb. 15 éve(tömlők, locsolófejek, csatlakozók,stb...).De kon... (2012.05.07. 10:32) re-post
  • GroundHog: @Babette_: az első vagy inkább második gyökeres fenyőnk ezer éve, még a panelban... kiszolgált két... (2012.04.30. 11:46) fenyősztori
  • GroundHog: @Babette_: nagyon szépen köszönjük!!! (2012.03.29. 20:28) Szolgálati közlemény
  • abdulesmia: Jó olvasni a próbálkozásaidat, én is hasonló cipőben járok. Sok sikert a terveidhez! (2012.03.21. 14:10) A szivattyú mestersége a szivatás
  • zellerlevél: @látjátok feleim szümtükkel: Az első ugyanez, 120 kilométerre a kertjétől tanul mérnök lenni. :)... (2012.03.20. 22:28) "vajh nemesb-e a lélek...?"

"Dunna alatt alszik a rét"

2012.02.18. 10:06 :: GroundHog

Ha kinézek az ablakon, az erőteljes olvadás ellenére is csak fehéret látok, és alatta ott a rét, amiből nemsokára kert lesz. A cím azért is találó, mert a dunna alatt nem pázsit van, hanem igazi rét (kertészeti eufémizmus a kordában tartott gazra), ami, ha nem nyírom elég sűrűn képes virágozni is. És ez nem azért van, mert hanyag vagyok, vagy sajnálom a pénzt a füvesítésre, hanem mert a helyi klimatikus és talajviszonyoknak ez felel meg leginkább.

Látom, nem érted, kifejtem. Szóval, ahogy már írtam, mifelénk igen kiszáradékony a talaj, és ideköltözésünkkor csak három csenevész fa volt háromezer négyzetméteren, ami pontosan 0 árnyékot produkált. Ezt a kombinációt csak igen virulens és ellenáló gyomok képesek túlélni, így a birtokbavételt követően úgy döntöttem, hogy ami eddig gyomként túlélte, az marad meg. És igazam lett, mert amikor augusztusban három hét kánikula után minden nem öntözött gyep ropogósra szárad, akkor ez is. (Igaz, sokkal később adja fel a harcot, mint a többiek.) Viszont elég neki egy két esős nap és máris olyan zöld újra, mintha soha meg se sárgult volna. Persze itt ott próbálkoztam én is itt-ott füvesítéssel, vettem sportgyepet, szárazságtűrő fűmagkeveréket, meg amit még rámsóztak a kertészetben, de igazán tartós és ellenálló növényzet csak akkor keletkezett, amikor a tarack, meg mindenféle vad pázsitfélék szépen bekúsztak, és lenyomták a kultúrát. Ez a növénytársulás aztán elég jól bírja a strapát, kutyákat, gyerekeket, pingpongozást, felfújható medencét, parkoló autót, diófalevelet, egyszóval mindent, amitől egy rendes gyepet kiver a frász, és köszöni szépen jól van.

Miért írom le mindezt? Hát ha eddig nem jöttél rá, akkor valószínűleg nem kertészkedsz sokat. Mert különben tudnád, hogy ez a jó kis rét, azért él túl mindent, mert nehéz kiirtani. És nem nagyon tűri a répát, a zöldborsót, meg a krumplit. Vastag, ásóval is nehezen átvágható gyökérzete van, és nem szokása feladni a harcot. Márpedig én, nem érek rá egész nap gyomlálni, kapálni és újrakapálni, úgyhogy kell valami megoldás a relatíve gyommentes ágyásokért.

Azt is írtam már, hogy nem vagyok nagy barátja a vegyszereknek, és ha nem muszáj, inkább nem juttatnék ilyesmit oda, ahonnan a kajánkat szeretném kitermelni. Ráadásul a vegyszer, meg az ultra-bio fekete fólia takarás is, akkor irtja jól a gazt, amikor az már biológiailag aktív, növekedne, aktívan fotoszintetizálna, ez pedig a hó alatt ritkán esik meg. Oké, ha ráérnék májusig tökörészni ezzel, akkor más lenne a szitu, de én ugye az idén már termést szeretnék, amihez márciusra ágyások kellenének...

Gondolkoztam sokat, ráment pár álmatlan éjszakai óra, és végül a sok rossz megoldás közül kiválasztottam egy kevésbé rosszat. Azt fogom csinálni, hogy a leendő ágyásokon elterülő gyomszőneget, mint gyeptéglákat szépen felszedem és beborítom velük épülő hegyem, a Mount Kovács kedélyes lankáit. (A Mount Kovács egy komposztból és földből épülő domb, ami a kert egyhangú síkságát hivatott megtörni.) Ezzel a megoldással sajnos elvesztek jó tíz centi értékes talajt, amit az évek során trágyázással és komposzttal kell majd pótolni, de legalább kontrollálható lesz a gyomhelyzet egy darabig. Kábé, mint egy normális kertben, ami nem az ugar feltöréséből jött létre két héttel ezelőtt.

Mindez akkor lesz különösen kínos, ha kertészeti terveim dugába dőlnek, és az ágyások helyén újra rétet szeretnék. Mert akkor az ágyások helyét be kell takarni valamivel. És ennyi dunna nincs itthon, az fix.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhakertitorpe.blog.hu/api/trackback/id/tr834129128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.03.06. 10:41:05

hogy megspóroljak neked még pár álmatlan órát:
akkora területen emberfeletti vállalkozás a gyep felszedése, ha kézzel csinálod, és nem legalább tíz segítővel. habár felettébb hasznos. (de nem dől össze a világ, ha nem történik meg)
ami fontos: föl kell szántani a területet. a gyep alatt nagyon össze van tömörödve a talaj, ha azt ásással akarod lazítani, szintén beleszakadsz. a rota meg így nem megy bele.

nyilván a fentiek kézzel könnyedek lesznek, ha rászabadítasz egy sereg segítőt, de egyedül meg fogod utálni:)

szántás: nem tudom hol laksz, de általában a helyi kocsmában/gazdaboltban tudni szokták, hogy ki szánt a helyi kertekben kistraktorral.

GroundHog 2012.03.06. 11:28:35

Hát jelentem, a negyedével vagyok kész és már utálom. A fizikai munka, mely erősíti a lelket és rendkívül magasztos, az emberben felébreszti a lusta és találékony másikat, aki viszont sokkal kompromisszumkészebb és hajlik a félmegoldásokra... :-)

Szántás szerintem idén nem lesz. Bár traktort-traktorost hamar találok (itt van a második szomszédban), az elmúlt évek dísz- és japánkertészeti törekvései meglehetősen traktor-barátságtalanná tették a terepet, főként a megközelítést nehezítve meg. Bízom az egyébként laza talajban és jó fiskars ásómban. (Ha a tapasztalatok tükrében mégis szükség lesz rá, legfeljebb összerakok egy traktort itt a kertben.)

Ugyandehogy (törölt) 2012.03.06. 20:32:42

@GroundHog: na igen, szoktam is mondani, másként gondolkodik az ember egy kis kapálás után...
süti beállítások módosítása